Digital Video Forums  

Go Back   Digital Video Forums > Software Forums > ImgBurn

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 18 Jan 2008, 12:30 PM   #1
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Default IMGBurn Error

I have successfully burned three dvds on my laptop with Imgburn but lately I've been getting error messages in the verify stage. I'm a Vista user so I don't know if it's an incompatibility issue but the error is:

I/O error!

Device: [1:0:0] TSST corp DVD + -RW TS-L632D DE03 (E (ATA)

ScsiStatus: 0x02
Interpretation:Check Condition

CDB: 28 00 00 00 BF A9 00 00 01 00

Interpretation: Read (10) - Sector: 49065

Sense Area: 70 00 04 00 00 00 00 0A 00 00 00 00 3E 02 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
Interpretation: Timeout on Logical Unit

My ImgBurn log for the last try is:

I 00:01:12 ImgBurn Version 2.3.2.0 started!
I 00:01:12 Microsoft Windows Vista Home Premium Edition (6.0, Build 6000)
I 00:01:12 Total Physical Memory: 1,046,348 KB - Available: 340,664 KB
I 00:01:12 Initialising SPTI...
I 00:01:12 Searching for SCSI / ATAPI devices...
I 00:01:12 Found 1 DVD±RW!
I 00:02:41 Operation Started!
I 00:02:41 Building Image Tree...
I 00:02:41 Checking Directory Depth...
I 00:02:41 Calculating Totals...
I 00:02:41 Preparing Image...
I 00:02:42 Checking Path Length...
I 00:02:42 Image Size: 4,682,514,432 bytes
I 00:02:42 Image Sectors: 2,286,384
I 00:02:42 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:00:00
I 00:02:46 Operation Started!
I 00:02:46 Building Image Tree...
I 00:02:50 Checking Directory Depth...
I 00:02:50 Calculating Totals...
I 00:02:50 Preparing Image...
I 00:02:51 Checking Path Length...
I 00:02:51 Image Size: 4,682,514,432 bytes
I 00:02:51 Image Sectors: 2,286,384
I 00:02:54 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:00:07
I 00:02:54 Operation Started!
I 00:02:54 Source File: -==/\/[BUILD IMAGE]\/\==-
I 00:02:54 Source File Sectors: 2,286,384 (MODE1/2048)
I 00:02:54 Source File Size: 4,682,514,432 bytes
I 00:02:54 Source File Volume Identifier: Ready
I 00:02:54 Source File Application Identifier: IMGBURN V2.3.2.0 - THE ULTIMATE IMAGE BURNER!
I 00:02:54 Source File Implementation Identifier: ImgBurn
I 00:02:54 Source File File System(s): ISO9660, UDF (1.02)
I 00:02:54 Destination Device: [1:0:0] TSSTcorp DVD+-RW TS-L632D DE03 (E (ATA)
I 00:02:54 Destination Media Type: DVD-R (Disc ID: RITEKF1) (Speeds: 2x, 4x, 6x, 8x)
I 00:02:54 Destination Media Sectors: 2,298,496
I 00:02:54 Write Mode: DVD
I 00:02:54 Write Type: DAO
I 00:02:54 Write Speed: MAX
I 00:02:54 Link Size: Auto
I 00:02:54 Test Mode: No
I 00:02:54 BURN-Proof: Enabled
I 00:02:57 Filling Buffer... (40 MB)
I 00:03:00 Writing LeadIn...
I 00:03:51 Writing Image... (LBA: 0 - 2286383)
I 00:14:01 Synchronising Cache...
I 00:14:19 Image MD5: 7Nero Serial Removedc13
I 00:14:19 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:11:24
I 00:14:19 Average Write Rate: 7,508 KB/s (5.4x) - Maximum Write Rate: 11,143 KB/s (8.0x)
I 00:14:19 Cycling Tray before Verify...
W 00:14:25 Waiting for device to become ready...
I 00:14:47 Abort Request Acknowledged
E 00:14:47 Device Not Ready - Medium Not Present - Tray Closed
E 00:14:47 Operation Aborted!
I 00:14:49 Close Request Acknowledged
I 00:14:49 Closing Down...
I 00:14:49 Shutting down SPTI...
I 00:14:49 ImgBurn closed!



Could someone please help me???
Caitlyn473 is offline   Reply With Quote
Old 18 Jan 2008, 01:37 PM   #2
Super Moderator
 
Chewy's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: millenium falcon
Posts: 18,971
Default

try lowering the burn speed to 4X, and expect a lot of failures with such bad media/blanks

verbatim or taiyo yuden are the best, even sony is better than ritekf1's

did you pull the disk out before imgburn could verify the burn?
Chewy is offline   Reply With Quote
Old 18 Jan 2008, 01:49 PM   #3
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Default

I'll try changing the speed, thanks. The tray automatically opens before it verifies the DVD, is there a way to change that? Sorry I'm so dense about this.
Caitlyn473 is offline   Reply With Quote
Old 18 Jan 2008, 02:30 PM   #4
Super Moderator
 
Chewy's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: millenium falcon
Posts: 18,971
Default

the tray opens after the burn so the drive can be unlocked, it automatically closes and if you leave the disk in imgburn then relocks the drive and does the verify

or at least that's what I have figured out

so only remove the disk after the burn if you have verify turned off
Chewy is offline   Reply With Quote
Old 19 Jan 2008, 05:29 AM   #5
Author of ImgBurn
 
Join Date: Dec 2001
Location: UK
Posts: 772
Default

Being a laptop you'll need to push the tray back in manually of course!
__________________
The Official ImgBurn Website
LIGHTNING UK! is offline   Reply With Quote
Old 25 Jan 2008, 01:26 AM   #6
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
Question-2 Same issue, different timeline...

I get the same problem, almost the same error except that the error happens at about 90% or 80% of the verify. Its on the same version of ImgBurn. i tried independently doing the burn, then restarting and doing the verify afterwards but still same error - a i/o scis device access error which halts the read.

Im on a NEC 3500A drive, using VERBATIM DVD-R's and +R's only and this has happened on 3 different disk verifies. Oddly tho - the disks themselves seem to work fine, but since they are backup images from disk i need to make sure they are 110%.

Is this a new error with this version? Is it something i need to ignore ?? (i.e. some disks verify fine, others hit this error). Ive used Nero6 verifies on other disks and never hit this issue. I may experimentally try another verify tool if i can find one - any ideas? would need to verify against a "on hard drive" image.

best regrads, skeet
sgita is offline   Reply With Quote
Old 25 Jan 2008, 08:56 AM   #7
Author of ImgBurn
 
Join Date: Dec 2001
Location: UK
Posts: 772
Default

Post your own log - 'almost the same error' isn't good enough.
LIGHTNING UK! is offline   Reply With Quote
Old 31 Jan 2008, 06:28 AM   #8
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
Default

Sorry - havent got it handy from where im logging in but will get one generated.

The latest i have found is that the verify does not work on my NEC3500A, but does work when i ran the same disk on a verify against the iso image on an external USB2 DVDwriter (an old MSI 8x writer).

I tested on a few disks to see if it was media - of 7, 1 had a media failure and the rest would only verify on the external drive.

I also tried a verify without being against the iso image (just a straight verify) and that did not work on the NEC (always stops around 90%), while on the MSI drive it worked. As another test, i also verified on a laptop with a TEAC drive and on a pure ImgBurn write+verifytoimage it ran fine every time on the Verbatim disks. I need to eliminate media as a result.

So this looks like an issue with the NEC3500A and using it with ImgBurn. the Writes themselves appear fine, but the later verify barfs. This happens even when i stop , restart, and then try a verify seperately from the write+verify in one session option.

Any ideas?
sgita is offline   Reply With Quote
Old 31 Jan 2008, 06:34 AM   #9
Super Moderator
 
Chewy's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: millenium falcon
Posts: 18,971
Default

imgburn saves the logs, look under help in the program

seeing the exact log with verify that failed would most helpful

some programs and hardware problems can cause verify errors

might still have a good burn
Chewy is offline   Reply With Quote
Old 31 Jan 2008, 08:51 AM   #10
Not a god of digital video
 
blutach's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: is everything!
Posts: 24,628
Default

You might be verifying too quickly. Slow it down a bit. I removed the speedlock on my LG the other day, only to see it choke on verify as the speed got too high. The disks verified on everything else and when the speed was limited, on the LG, too.

Regards
__________________
Les

Essential progs - [PgcEdit] [VobBlanker] [MenuShrink] [IfoEdit] [Muxman] [DVD Remake Pro] [DVD Rebuilder] [BeSweet] [Media Player Classic] [DVDSubEdit] [ImgBurn]

Media and Burning - [Golden Rules of Burning] [Media quality] [Fix your DMA] [Update your Firmware] [What's my Media ID Code?] [How to test your disc]
[What's bitsetting?] [Burn dual layer disks safely] [Why not to burn with Ner0] [Interpret Ner0's burn errors] [Got bad playback?] [Burner/Media compatibility]

Cool Techniques - [2COOL's guides] [Clean your DVD] [Join a flipper] [Split into 2 DVDs] [Save heaps of Mb] [How to mock strip] [Cool Insert Clips]

Real useful info - [FAQ INDEX] [Compression explained] [Logical Remapping of Enabled Streams] [DVD-Replica] [Fantastic info on DVDs]


You should only use genuine Verbatim or Taiyo Yuden media. Many thanks to www.pcx.com.au for their supply and great service.

Explore the sites and the programs - there's a gold mine of information in them

Don't forget to play the Digital Digest Quiz!!! (Click here)

blutach is offline   Reply With Quote
Old 31 Jan 2008, 10:08 AM   #11
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
Default

Thanks for the help folks. Here is an example log from a burn to NEC which failed to verify at the 905 mark, and then immediately after reverified fine on the external USB drive (ATAPI no name MSI).

Help me obiwan.......

Is my NEC drive on the way out? If so - whats a good replacement option. That NEC was solid machinery and never seemed to show verify errors under Nero6.

--------------------------------------------------------------------------------

; //****************************************\\
; ImgBurn Version 2.3.2.0 - Log
; Wednesday, 30 January 2008, 09:45:16
; \\****************************************//
;
;
I 08:36:29 ImgBurn Version 2.3.2.0 started!
I 08:36:29 Microsoft Windows 2000 Professional (5.0, Build 2195 : Service Pack 4)
I 08:36:29 Total Physical Memory: 523,760 KB - Available: 219,660 KB
W 08:36:29 Drive D:\ (FAT32) does not support single files > 4 GB in size.
W 08:36:29 Drive E:\ (FAT32) does not support single files > 4 GB in size.
I 08:36:29 Initialising SPTI...
I 08:36:29 Searching for SCSI / ATAPI devices...
I 08:36:29 Found 1 DVD±RW!
I 08:37:04 Operation Started!
I 08:37:04 Source File: J:\backup_photos.iso
I 08:37:04 Source File Sectors: 2,294,912 (MODE1/2048)
I 08:37:04 Source File Size: 4,699,979,776 bytes
I 08:37:04 Source File File System(s): None
I 08:37:04 Destination Device: [0:0:0] _NEC DVD_RW ND-3500AG 2.58 (R (ATA)
I 08:37:04 Destination Media Type: DVD-R (Disc ID: TYG03) (Speeds: 2x, 4x, 6x, 8x, 12x, 16x)
I 08:37:04 Destination Media Sectors: 2,298,496
I 08:37:04 Write Mode: DVD
I 08:37:04 Write Type: DAO
I 08:37:04 Write Speed: 4x
I 08:37:04 Link Size: Auto
I 08:37:04 Test Mode: No
I 08:37:04 BURN-Proof: Enabled
W 08:37:04 DeviceIoControl(FSCTL_LOCK_VOLUME) Not Supported! - Update your motherboard / IDE drivers!!!
I 08:37:05 Filling Buffer... (20 MB)
I 08:37:05 Writing LeadIn...
I 08:37:36 Writing Image... (LBA: 0 - 2294911)
I 08:51:26 Synchronising Cache...
I 08:51:34 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:14:29
I 08:51:34 Average Write Rate: 5,529 KB/s (4.0x) - Maximum Write Rate: 5,776 KB/s (4.2x)
I 08:51:34 Cycling Tray before Verify...
I 08:51:53 Device Ready!
I 08:51:53 Operation Started!
I 08:51:53 Source Device: [0:0:0] _NEC DVD_RW ND-3500AG 2.58 (R (ATA)
I 08:51:53 Source Media Type: DVD-R (Book Type: DVD-R) (Disc ID: TYG03) (Speeds: 2x, 4x, 6x, 8x, 12x, 16x)
I 08:51:53 Image File: J:\backup_photos.iso
I 08:51:53 Image File Sectors: 2,294,912 (MODE1/2048)
I 08:51:53 Image File Size: 4,699,979,776 bytes
I 08:51:53 Image File File System(s): None
I 08:51:53 Verifying Sectors... (LBA: 0 - 2294911)
E 08:58:25 Failed to Read Sector 2064448 - Unrecovered Read Error
E 08:58:25 Failed to Verify Sectors!
E 08:58:25 Operation Failed! - Duration: 00:06:32
I 08:58:25 Average Verify Rate: 10,532 KB/s (7.6x) - Maximum Verify Rate: 19,613 KB/s (14.2x)
W 08:59:32 Device Arrival Detected!
I 08:59:33 Searching for SCSI / ATAPI devices...
I 08:59:33 Found 2 DVD±RWs!
I 09:04:50 Operation Started!
I 09:04:50 Source Device: [0:0:0] ATAPI DVD RW 8XMax 150D (T (USB)
I 09:04:50 Source Media Type: DVD-R (Book Type: DVD-R) (Disc ID: TYG03) (Speeds: 2x, 4x)
I 09:04:50 Image File: J:\backup_photos.iso
I 09:04:50 Image File Sectors: 2,294,912 (MODE1/2048)
I 09:04:50 Image File Size: 4,699,979,776 bytes
I 09:04:50 Image File File System(s): None
I 09:04:50 Verifying Sectors... (LBA: 0 - 2294911)
I 09:15:02 Exporting Graph Data...
I 09:15:02 Graph Data File: E:\Util\ImgBurn\ATAPI_DVD_RW_8XMax_150D_30-JANUARY-2008_09-04_TYG03.ibg
I 09:15:02 Export Successfully Completed!
I 09:15:02 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:10:12
I 09:15:02 Average Verify Rate: 7,511 KB/s (5.4x) - Maximum Verify Rate: 8,744 KB/s (6.3x)

Last edited by sgita; 31 Jan 2008 at 10:11 AM
sgita is offline   Reply With Quote
Old 31 Jan 2008, 10:44 AM   #12
Super Moderator
 
Chewy's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: millenium falcon
Posts: 18,971
Default

Quote:
Maximum Verify Rate: 19,613 KB/s (14.2x)
way too fast for that old a drive

set for 8X max

I am not so sure about the drive's firmware?

Last edited by Chewy; 31 Jan 2008 at 10:48 AM
Chewy is offline   Reply With Quote
Old 1 Feb 2008, 03:26 AM   #13
Author of ImgBurn
 
Join Date: Dec 2001
Location: UK
Posts: 772
Default

Have you tried burning at anything other than 4x?
LIGHTNING UK! is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
imgburn i/o error niz3l ImgBurn 20 27 Aug 2007 07:56 AM
ImgBurn error nothing2gein DVD Blank Media, Burning, Recording Hardware 3 15 Mar 2007 03:04 AM
Imgburn - I/o Error - Worked On Several Dvds Before, Now Error Message. pink_candies ImgBurn 8 19 Jan 2007 12:19 PM
ImgBurn error prelude_t0 ImgBurn 12 16 Oct 2006 07:28 AM
Imgburn error codajohn ImgBurn 12 31 Mar 2006 01:29 AM



All times are GMT +10. The time now is 11:44 PM.

Kirsch designed by Andrew & Austin


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1999 - 2018 Digital Digest

Visit DivXLand   Visit dvdloc8.com