Digital Video Forums  

Go Back   Digital Video Forums > Other > Archive (Closed) > Foreign Language Forums > På Dansk, På Norsk and På Svenska

 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 13 Feb 2006, 05:59 AM   #1
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default Hur du säkerhetskopierar dina DVD skivor

Hur du säkerhetskopierar dina DVD skivor
Jag är ännu inte klar med den här guiden. Ska försöka skriva klart den så fort som möjligt.


Inledning

I din här guiden ska jag ge förslag på gratisprogram som du kan använda samt hur du använder dem och även ge lite tips och råd hur du unviker de vanligaste felen och problemen.

Ett problem när du inte har gjort det här tidigare är att veta vilka program som är bra och var man hittar dem. Det finns många liknande program och de flesta gör mer eller mindre samma sak. Så vilka ska du välja bland de här programmen? Vilka program behöver du och var hittar du bra guider för dessa program - det är vad jag ska berätta om i den här guiden. Jag vill också bara föreslå gratisprogram - program som du inte behöver köpa.

Det finns kommersiella 'en-klicks'-program - program där du sätter i original DVDn och bara genom att trycka på en knapp så är hela jobbet gjort med bara ett program. Nackdelen med de här programmen är de kostar pengar och inte ger dig alla de möjligheter att skapa säkerhetskopian som du själv vill ha den om du istället använder de gratisprogram som jag kommer att föreslå i den här guiden.

Att använda gratisprogram kan ibland betyda att det krävs mer arbete av dig - men du kan själv välja hur du vill att slutresultatet ska bli och även hur mycket extra funktioner du vill lägga till i det arbete med att säkerhetskopiera din DVD.


Guidens uppläggning

Jag har gjort den här uppdelningen i guiden:
 • Behövlig hårdvara
 • Lite grundläggande om en DVD
 • Valfria extrasteg före krympningen
 • Krympning; transcoding och encoding
 • Bränning
Behövlig hårdvara

Systemkraven är lite olika för de olika programmen, som du kan använda, men i stort sett behöver du en dator som åtminstone uppfyller de här kraven:
 • Windows operativsystem (ex. 98, ME, 2000 or XP)
 • Pentium III 500MHz Processor (CPU)
 • 128Mb Minne (RAM)
 • 5 GB ledigt hårddiskutrymme för enskikts (single layer) lagringsmedia, 10 GB för dubbelskiktigt (double layer) lagringsmedia.
 • En DVD Brännare (DVD-R, DVD-RW, DVD+R or DVD+RW)
 • Tomma DVD skrivor (DVD-R, DVD-RW, DVD+R or DVD+RW)

När du säkerhetskopierar DVD skivor så är det bra att ha två DVD enheter (läsare/brännare) så du inte behöver byta skivor under jobbets gång. Men det är inte nödvändigt. Det går bra med bara en DVD enhet också.

Desto snabbare ditt system är, desto snabbare kommer det att gå att säkerhetskopiera dina DVD skivor. De flesta moderna datorer är kraftfulla nog att säkerhetskopiera dina DVD Skivor. Det tar bara lite längre tid med äldre datorer.

Last edited by cynthia; 11 Apr 2007 at 04:44 PM
cynthia is offline  
Old 13 Feb 2006, 06:10 AM   #2
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default

Lite grundläggande om en DVD

I de flesta fall så är original DVDn som du ska säkerhetskopiera antingen en enskikts skiva (DVD5) eller en dubbelskikts skiva (DVD9). Det finns även DVD skivor som är inspelade på båda sidor av skivan (DVD10).

En DVD5 skiva kan rymma max 4.7Gb medan en DVD9 skiva kan rymma 9Gb.

De vanligaste skivorna som används för att bränna din säkerhetskopia är av enskiktstypen. Detta för att dubbelskiktsskivorna fortfarande är lite dyrare. Du måste också ha en brännare som kan bränna DVD9 skivor, en s k Dual Layer burner. Priserna på DVD9 skivor har börjat att gå ner till en rimlig prisnivå och inom en snar framtid så kommer det att bli vanligare att bränna på DVD9 skivor.

En tom DVD5 skiva ligger på ca 10 kr i pris medan en DVD9 skiva ligger på cirka 35 kronor.

Så för att säkerhetskopiera en original DVD5 skiva till en tom DVD5 skiva - så behöver vi bara ta bort krypteringen på skivan innan bränningen.

När det gäller att säkerhetskopiera en DVD9 skiva så måste vi (om vi inte vill använda en DVD9 skiva för bränningen) komprimera originalskivan och/eller ta bort extramaterial så att den får plats på en DVD5 skiva. Program som kan utföra den här komprimeringen är DVD Shrink eller DVD Rebuilder. Mer om de här programmen kommer längre fram i den här guiden.


Filstrukturen på en DVD skivaNormalt sett så har du både en AUDIO_TS och en VIDEO_TS mapp i din DVD skiva.
 • AUDIO_TS mappen är så gott som alltid tom. Den behöver dock finnas med för att att inte en del äldre stationära DVD spelare ska vägrar spela upp din skiva.

 • VIDEO_TS mappen måste finnas på din skiva. Den innehåller dina videofiler.

  • IFO filer

   Själva styrfilerna. VIDEO_TS.IFO är den som berättar för din DVD spelare hur den ska spela upp skivan.

  • BUP filer

   Enbart en säkerhetskopia av motsvarande IFO fil. Om din DVD spelare inte kan läsa IFO filen, så använder den sig av motsvarande IFO fil. Skulle du någon gång få problem med att läsa antingen en IFO eller BUP fil när du överför din original DVD till din hårddisk, så kan du bara välja motsvarande IFO/BUP fil och namnändra den till en IFO/BUP fil.

  • VOB filer

   Innehåller video, undertexter och ljudströmmar. I stort sett en vanlig MPEG-2 fil. För att vara kompatibel med vanliga DVD spelare så får inte en VOB fil vara större än 1 Gb = 1,048,576kb (= 1024 x 1024 x 1024 bytes).

  VIDEO_TS filerna innehåller menyerna och filerna VTS_01 är i det här fallet huvudfilmen. Den största VTS_XX är alltid huvudfilmen. Om du har fler VTS_XX filer så är dessa antagligen bonusmaterial/extramaterial. Motsvarande XX nummer är det du ser när du spelar upp din DVD film, dvs "Titelnummer". Det kan finnas maximalt 99 sådana "Titlar" i en DVD.

  Ljudet på en DVD kan vara AC-3 (Dolby Digital), Linjär PCM (okompressad audio), DTS or MPEG-2 ljud (MP2). AC-3 är mer eller mindre standarden. LPCM hittar du vanligtvis på musik DVD skivor och MP2 på billigare produktioner. Även en del gamla svartvita filmer har enbart detta ljud. LPCM är högkvalitativ okomprimerat ljud som tar upp väldigt mycket utrymme på skivan. Vanligtvis väljer du att ta bort den här ljudströmmen om du behöver komprimera din DVD när du säkerhetskopierar den.
ISO filer

En ISO fil är som en zipp fil. Dvs ISO filen innehåller alla dina IFO, BUP och VOB filer. Ett skal omkring filerna. Du ser bara ISO filen men du kan splittra den med hjälp av t ex programmet ISOBuster. Det finns även program som skapar en ISO fil för dig, t ex PgcEdit.

Om du inte har en NTFS formatterad hårddisk som kan klara filer större än 1Gb, så kommer ISO filen att bestå av flera delar, filnamn.001, filnamn.002... och en filnamn.mds fil. Den senare filen är den som är själva styrfilen som du ska använda när du bränner din ISO fil.

Last edited by cynthia; 13 Feb 2006 at 11:22 AM
cynthia is offline  
Old 13 Feb 2006, 06:12 AM   #3
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default

Valfria extrasteg före krympningen

Last edited by cynthia; 13 Feb 2006 at 08:52 AM
cynthia is offline  
Old 13 Feb 2006, 06:13 AM   #4
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default

Krympning; transcoding och encoding


Vad är skillnaden mellan transcoding och encoding?


Program att använda


Last edited by cynthia; 11 Apr 2007 at 04:45 PM
cynthia is offline  
Old 13 Feb 2006, 06:13 AM   #5
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default

Diverse tips och råd

Här är lite goda råd för att du inte ska göra de vanligaste nybörjarfelen innan du bränner din första DVD skiva.


Använd skivor med bra kvalitet

En av de viktigaste ingredienserna för att lyckas med att säkerhetskopiera en DVD är att använda tomma DVD skivor med bra kvalitet. Om du råkar ut för problem när du spelar upp din brända skiva som störningar i bilden eller att den hoppar mellan avsnitten så är det oftast för att du använder för dåliga tomma skivor. Även om du har valt skivor från kända namn som Memorex, så behöver det inte betyda att det är bra skivor.

Ett bra tips är att titta på färgen på skivan efter bränningen. På högkvalitetsskivor så brukar färgen bli mörkare, medan på sämre skivor så brukar färgen bli ljusare.

Verbatim, TDK och Fuji är kända för att vara bäst och även mest kompatibelt med de flesta DVD spelare. Du vill spara dig från många problem om du bara använder bra skivor. I varje fall när du säkerhetskopierar dina DVD skivor när du är ny. När du vet att du kan göra fungerade säkerhetskopior från dina DVD skivor, så kan du experimentera med billigare skivor. Själv använder jag bara Verbatimskivor.

Clas Ohlson har två märken på sina DVD Skivor. Ett lite dyrare (känt märke) och ett billigare (okänt märke). Båda de märkena ska fungera i de allra flesta fall. Även Kjell & Co säljer vettiga skivor.

Ibland så kan man hitta ett bra pris på ett okänt märke i varuhus och liknande. Köp en förpackning först och kolla om de fungerar innan du 'köper upp lagret'. Lågt pris kan betyda dåliga skivor.

Du ska också kontrollera så att du köper rätt format (dvd-r vs dvd+r). En del brännare vill hantera båda formaten medan vissa gamla brännare bara hanterar det ena formatet. Om din brännare hanterar båda formaten, så är det troligt att du upptäcker att dvd-r är lite mer kompatibelt med de flesta stationära DVD spelarna.


Aldrig bränt förr?

Om du aldrig förr har bränt någon skiva med din DVD brännare så föreslår jag att du börjar testa med en RW skiva. Om någonting går snett, så kan du bara radera den och försöka igen. Du behöver bara en så köp ett känt märke, som Ritek, Fuji, Verbatim, TDK.

Även om din brännare och skivor stödjer bränning med 16x hastighet, så försök med en lägre hastig som 4x första gångerna. När du vet att du kan bränna med 4x - så kan du öka hastigheten.

Det vanligaste problemet med dåliga bränningar/bränningsfel är relaterat till dåliga skivor eller DMA.

Före den första bränningen så bör du kontrollera att DMA är aktiverat och även att du har den senaste firmware versionen installerat för din brännare. Även att du använder bra tommar skivor..


Vad är DMA?

Direct Memory Access. När du överför informationen från eller till din brännare eller hårddisk så ska informationen gå direkt till minnet utan att informationen passerar din dators processor. Detta för att få så hög överföringshastighet som möjligt.

Om du använder en intern brännare (ingen USB eller FireWire) - kontrollera dina inställningar mot hur de ska vara i den här guiden för DMA.


Vad är Firmware?

Om du trodde att varje DVD skiva - oavsett vilket märket det är - var lika, då önskar jag dig välkommen till världen av mediakoder!

Varje skiva är mer eller mindre unik – om du tittar på den med ett program som DVD Identifier så kan du se din skivas mediakod.

Den här mediakoden används för att brännaren ska förstå hur den ska bränna skivan. För att ytterligare komplicera det hela så är det att firmwaren, som är installerad i din brännare, även måste stödja mediakoden som du använder för dina skivor. Om inte - så kan du få ett bränningsfel. Så tricket är att hitta skivor som din brännare tycker om. Vanligtvis så kan du hitta information om vilka skivor din brännare tycker om på tillverkarens hemsida. En diskussion och ett ställe att hitta ytterligare information om vilka skivor som fungerar med dina brännare är hos VideoHelp.com.

Här ett mycket enkelt sätt att bestämma båda på samma gång, beskrivet av blutach:
 1. Sätt i en tom skiva i din DVD brännare
 2. Öppna DVD Decrypter och tryck på antingen R eller W

  DVD Decrypter visar dig nu allt du behöver veta - här är ett exempel:  I det här fallet, så är media ID Ritek +R R03 och brännaren är en (LG) GSA-4081B med firmware version A104.
Om du vill veta om du har den senaste firmware versionen för din brännare installerad - gör så här i programmet DVD Decrypter:
 • Högerklicka på brännaren i 'Source' fönstret. Du vill sedan se en pop-up meny.
 • Välj 'Firmware Updates...' och DVD Decrypter kommer att länka till dig 'The Firmware Page' hemsidan där du kan kontrollera om det finns någon senare version av din firmware att installera. Det finns även patched firmware versioner som kan hantera specifica skivor om du inte original firmwaren kan göra det.
Varför finns det två format (både + och -) på mina skivor?

eller

Vilket ska jag köpa, DVD+R/RW eller DVD-R/RW för mina bränningar?


Det är faktiskt ett personligt ställningstagande; de flesta personer använder det som är kompatibelt med deras stationära DVD spelare. DVD-R kom ut först, och är därför vanligen mer kompatibelt med äldre stationära DVD spelare. I början var också -R skivorna billigare än +R skivorna.


Tomma skivor, vilka är bäst?

Mycket vanlig fråga!! Och det finns inget absolut svar. Många vill rekommendera Ritek, som är ett av de bästa märkena. Själv har jag användt Verbatim, Sony, FUJIFILM och Imation. Vad som fungerar för en del, kanske inte fungerar för andra och tvärtom.


Du kan inte spela den brända skivan i din DVD spelare?

Det här kan bero på att din stationära DVD spelare inte stödjer DVD(+/-)/R/RW's. Äldre spelare brukar ha det här problemet. Anda möjligheter är diskuterade i det här trädet.


Etiketter

Om du sätter etiketter på dina skivor så kan du få uppspelningsproblem. Det vanligaste skälet till detta är att etiketten sällan är perfekt centrerad. Detta gör att skivan wobblar under spelningen. Lasern kan därför inte läsa skivan ordentligt.

Etiketter kan inte bara förstöra en annars perfekt säkerhetskopia, de kan också förstöra din DVD spelare. Etiketternas lägger till lite vikt till skivan vilket gör att spelaren måste jobba hårdare, vilket i slutändan gör att den blir varmare. Detta kan lösa upp klistret på etiketten och få den att smälta vilket kan göra att du har bitar av etiketten och klistret i spelaren. Vilket leder till att du behöver reparera spelaren.

Last edited by cynthia; 15 Oct 2006 at 10:19 AM
cynthia is offline  
Old 13 Feb 2006, 07:46 AM   #6
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default

Program att använda för bränningen

 • ImgBurn

  Kräver att du har sparat det som ska brännas i en ISO fil.

  En ISO fil är ungefär som en zipp fil. Dvs den innhåller alla filerna för DVDn (VOB, BUP och IFO filerna).

  www.imgburn.com

 • CDBurnerXP Pro

  Kan bränna din mapp som innehåller VOB, BUP och IFO filerna till en DVD skiva. Kan även bränna ISO filer.

  http://www.cdburnerxp.se/

Last edited by cynthia; 13 Feb 2006 at 08:38 AM
cynthia is offline  
Old 13 Feb 2006, 08:28 AM   #7
Super Moderator
 
UncasMS's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 9,047
Default

let us know if you need help proof-reading
*ggg*
UncasMS is offline  
Old 13 Feb 2006, 08:34 AM   #8
Super Moderator
 
jmet's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: East, TX
Posts: 8,697
Default

I think the second word is misspelled?
jmet is offline  
Old 13 Feb 2006, 08:58 AM   #9
Super Moderatress
 
cynthia's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sweden
Posts: 14,278
Default

Thanks.

But I'm going to use this guy as usually...

cynthia is offline  
 

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to add subtitles to a DVD?!! - Croatian & English tutorial Neotronic DVD Authoring and Editing 27 4 Sep 2008 01:17 AMAll times are GMT +10. The time now is 10:08 PM.

Kirsch designed by Andrew & Austin


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1999 - 2018 Digital Digest

Visit DivXLand   Visit dvdloc8.com