Digital Video Forums  

Go Back   Digital Video Forums > Other > Archive (Closed) > Archived Posts > DivX/XviD Conversion/Encoding

 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12 Apr 2003, 06:31 AM   #1
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 1
Question-2 pan stuttering?

Hmm, well I searched both playback and encoding forums for this problem but everyone else seems to veer away to something specific. I have been dabbling in xvid and I have to say it's damn sweet. However, I notice stuttering when the camera pans, but never during intense movement. It's like it's playing catch-up, atleast that's how it looks whereas the cpu load is fine. This only happens with what I encode so it seems less like a playback issue. Am I missing something basic? Here's some specs.

Using WMP 9 for playback, others won't even open the files.
1 pass cbr @ 1300
ultra high
new mod HQ or h.263
xvid fourcc
300 max frame interval
1 min frame interval
all boxes checked except greyscale and interlacing
quant @ 2/16 or 2/31
frame drop 0
reaction delay @ 16 or 8
avg/smooth @ 100

I am damn new to xvid, obviously, but I'd really like to improve my results so any help is greatly appreciated. Also, I apologize in advance if this is due to some stupid setting I overlooked or if this has been resolved somewhere in these forums.
Dryjaidon is offline  
Old 12 Apr 2003, 07:56 PM   #2
H4x0r of Gibsons
 
t3ch's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Winchestertonfieldville
Posts: 113
Default

Try disabling GMC. I don't know about the other people here, but when I used GMC it caused a "stutter" in the video.

I would also suggest using 2 pass. There's really no reason to ever do 1 pass except to test sub/audio synching... The quality is superior and the file size is more agreeable. Not to mention it handles bitrate allocation better... Hope this helped
__________________
OGSTH! my webpage
----------------------------
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard, be evil.
t3ch is offline  
Old 12 Apr 2003, 10:10 PM   #3
Super Member
Super Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 253
Default

I noticed this stutter on my latest conversion, Jason X but it wasn't just XVid that this was happening on. It was also Divx. When watching it straight from the DVD it also had the stutter so I think on some movies it's just going to happen. But thanks for the tip on disabling GMC. I'll give it a try.
The Maynard is offline  
 

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT +10. The time now is 10:48 PM.

Kirsch designed by Andrew & Austin


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1999 - 2018 Digital Digest

Visit DivXLand   Visit dvdloc8.com