Digital Video Forums  

Go Back   Digital Video Forums > Video File Formats > AVI, DivX/Xvid

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 3 Mar 2002, 05:11 PM   #1
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 38
Default encoding for slower computer

Problems: jittery playback & auido/video out of sync

I am operating at 700mhz with 128 sdram. I use smart ripper then go directly to flask. I use "2pass" with 1000K bitrate at 720x480 resolution. When I am done, windows media player has "statistics" i view - it says it is skipping hundreds of frames which I think accounts for the jittery playback. I know the problem is not playback because my DVD viewing program plays them from my DVD-ROM just fine. What can I do to make it encode right? Any hekp would be appreciated...

-JAG609
JAG609 is offline   Reply With Quote
Old 3 Mar 2002, 05:17 PM   #2
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7
Default

try using "the playa" ( www.divex.com ) instead of media player - but I really don't know....
virtualXTC is offline   Reply With Quote
Old 3 Mar 2002, 06:18 PM   #3
Old member
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 5,417
Default

Quote:
...at 720x480 resolution...
The resolution is too high to be comfortably playable on a 700MHz system. Try reducing it to 640x480, 512x384, etc. (Keeping the aspect ratio). You should still be pleased with the result, one of them being there less likely to be macroblocks and (in my opinion) more vivid (or not so dull) video.
Enchanter is offline   Reply With Quote
Old 3 Mar 2002, 07:12 PM   #4
Retired
 
setarip's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 24,955
Default

Just as an experiment, try the following:

Load your .AVI into VirtualDub.

Set both "Video" and "Audio" to "Direct Stream Copying"

Under the "Audio" dropdown menu, select "Interleaving". Make certain there is a checkmark in the box next to "Enable audio/video interleaving".

Save the file with a new filename.
setarip is offline   Reply With Quote
Old 4 Mar 2002, 05:06 AM   #5
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 38
Default not resolved

After the virtual dub, the file has the same problems...

I can play a DVD straight my my DVD-ROM and it plays fine---so why would it be my playback (supposodley requires reduction in resolution).....I still think it's my processor speed during encoding

could the high resolution be the reason for bad encoding and not playback? Preferable solution is something wherew quality would not be decreased, the process just might take longer...

Any further suggestions would be appreciated
JAG609 is offline   Reply With Quote
Old 4 Mar 2002, 07:12 AM   #6
Retired
 
setarip's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 24,955
Default

"windows media player has "statistics" i view - it says it is skipping hundreds of frames which I think accounts for the jittery playback"

If you're using a newer version (7.xxx-8.xxx) of the Windows Media Player, try installing (you don't have to uninstall anything) the older v.6.4, which has lower overhead requirements - and for which DivX v.3.11alpha was SPECIFICALLY designed to play properly with.
setarip is offline   Reply With Quote
Old 4 Mar 2002, 01:10 PM   #7
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 38
Default

I am using 4.12 divx codec....
JAG609 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT +10. The time now is 10:30 AM.

Kirsch designed by Andrew & Austin


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1999 - 2018 Digital Digest

Visit DivXLand   Visit dvdloc8.com