Digital Video Forums  

Go Back   Digital Video Forums > Video File Formats > AVI, DivX/Xvid

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 6 Sep 2005, 03:35 AM   #1
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Canada
Posts: 25
Default Final Result of DivX Create Bundle 6

Hello folks,

Finally was able to use and get DivX create bundle 6 up and running.
I basically have 61, short 1 - 2 minute mpg2 clips (To make a long story short, I work in a video store and make these trailers so that we can play them on our TV monitors just like blockbuster, or rogersvideo here in Canada)

Placing 61 mpg2 clips authored onto a dvd-r will not fit therefore I have to delete some in order to add the newer trailers (for the upcoming newer releases) every tuesday or new release day.

Finally, the owner said to buy DivX Create Bundle and try that. Well I did, In order to fit all 61 mpg2's over the 4.74 GB maximum if I would have left it at it's original MPEG2 format.

But, by dragging, dropping and converting each one of these files and leaving it at the default hometheatre set up. (Different setups are High Def, Home Theatre, Handheld and Portable) It now has all 61 highquality mpg2 at an amazing 1.01GB's on dvd-r and... since I've made all of these trailers at 720x480 29.97fps (inlcuding our video store logo on bottom right with movie info on bottom left) I'm able to connect them all as one movie. (option given before conversions)

My question is..... phewwww.... why is the finished version on our TV's not taking up the entire screen. It's extremely high quality don't get me wrong, but rather like watcing a smaller screen (full 4:3 box) within the TV itself.

You're basically seeing 1/2" black bars on the top, bottom, left and right sides.

(Watching widescreen with the black bars on the right and left sides also)

Anyone else notice this? BTW we are playing these dvd-r's on our LG LDA 530 which plays dvix format.

Anyone know how I can encode it to play how it really should be by taking up the whole screen?

If I burn it as a normal mpeg2 (mind you I can only fit up to 50 trailers) it remains consistent and fills up the entire screen of the tv monitor.

I've tried the High Def option (fills whole screen no black bars) but that basically zooms the movie where our logos and movie info logo are cut off, you can see just the tip of these things on the bottom

Can anyone recommend another mpeg4 coverter that converts to divx format just as easily as divx create bundle 6 and have it so that it doesn't make the final product 95 smaller on the TV'S

Sorry one more question. Does any know how I make this divx movie loop?

Last edited by QPhone; 6 Sep 2005 at 11:18 AM
QPhone is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 07:57 AM   #2
Lord of Digital Video
Lord of Digital Video
 
tigerman8u's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,123
Default

you could convert them with Virtualdub mpeg2 or Virtualdub mod. My own personal opinion is I don't care to much for divx or it's create bundle. I like more control/settings and IMO xvid is much better then divx in speed and quality.
tigerman8u is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 09:05 AM   #3
Super Moderator
 
anonymez's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5,525
Default

"IMO xvid is much better then divx in speed and quality"

that's almost exactly what i said in 'qhone's other thread

it is likely that divx has got the aspect ratio messed up, or that the video needs to be cropped. surely divx create has an option to crop the sides of the video?
__________________
"What were the things in Gremlins called?" - Karl Pilkington

anonymez is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 09:19 AM   #4
Lord of Digital Video
Lord of Digital Video
 
tigerman8u's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,123
Default

I didn't see his other thread
tigerman8u is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 10:48 AM   #5
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Canada
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by anonymez
"IMO xvid is much better then divx in speed and quality"

that's almost exactly what i said in 'qhone's other thread

it is likely that divx has got the aspect ratio messed up, or that the video needs to be cropped. surely divx create has an option to crop the sides of the video?
Hey Guys,

I've been to http://www.xvid.org/ and it wont let me download 1.0.3 or even join to login.

Is there an XVID software just like DivX Create that will convert anyfile in one process?

(Spending way too much time at the store... I've got to get a life)
QPhone is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 11:02 AM   #6
Kamen Moderator V3
 
2COOL's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,059
Default

Quote:
Originally Posted by QPhone
Spending way too much time at the store... I've got to get a life
I think your boss needs to give you a raise soon and a "Employee of the Year" award.
__________________
2CL C Henshin!
If you got a dollar for everytime someone called you ugly, you'd be a millionaire...an "ugly" millionaire.

2COOL is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 11:14 AM   #7
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Canada
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by 2COOL
I think your boss needs to give you a raise soon and a "Employee of the Year" award.
Thanks! But I'm paid very well 'cause he knows that I've basically taken all the responsibilties from taking care of the staff, bookeeping, movie ordering, you name it! I treat the store as if it were my own.

And I guess to reward me, he says what ever you need for the store, go get it and put it on the store account/credit card, within reason of course.

Just by that I get to try out all software that I need and the hardware to boot.
QPhone is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 11:31 AM   #8
Kamen Moderator V3
 
2COOL's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,059
Default

Damn! Doing backups or video editing is just a personal hobby and here you are not only getting choice commerical wares, you're also getting paid for your efforts! I'm jealous!
2COOL is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 11:45 AM   #9
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Canada
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by 2COOL
Damn! Doing backups or video editing is just a personal hobby and here you are not only getting choice commerical wares, you're also getting paid for your efforts! I'm jealous!
You can pretty much call me a computer/video editing/technology geek"slash"addict.

But yes... it is nice getting paid to experiment with new software. But anyhoo... would you know which xvid converter software you're talking about. Can't seem to find the converter like I did with DivX Create Bundle 6.

Off the topic as I sit in our office which has a big window (Anyone sitting here can see the whole floor). Our TV monitors are playing my hard work of encoding all the 61mpgs nicely coverted to divx format. Since I'm too hard on myself it just bugs me why the finished product only talkes up 95% of the 25" screens. Oh well... I guess it's better than having to play 5 trailers that are a month old continuously loop. (Supplied by Universal Pictures looping DVD)

Last edited by QPhone; 6 Sep 2005 at 11:50 AM
QPhone is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 12:15 PM   #10
Super Moderator
 
anonymez's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5,525
Default

an easy-to-use solution for encoding to xvid: get "auto gordain knot" (also known as "autogk")

from http://www.doom9.org

the program also encodes to divx, i think (i have only used it once, because it does not provide the advanced options i need )

extremely easy to use, and should be able to take mpeg files for input
anonymez is offline   Reply With Quote
Old 6 Sep 2005, 01:01 PM   #11
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Canada
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by anonymez
an easy-to-use solution for encoding to xvid: get "auto gordain knot" (also known as "autogk")

from http://www.doom9.org

the program also encodes to divx, i think (i have only used it once, because it does not provide the advanced options i need )

extremely easy to use, and should be able to take mpeg files for input
Thanks, I'll check it out.

To help you guys, if you ever need advice how to manipulate video (I'd assume you already know 'cause you guys have been here for a while) otherwise if there's something you're not familiar with just ask.

From ripping, right clicking and saving clips from the net to changing it's format to using and designing your own logos (photshop cs2 and illustrator cs2) to extracting the sound from your movie whether its ripped or from your camera (Sound Forge 8 is the KING) not only does is show the audio but above each wave length is the video. perfectly matched.

When I make my trailers I rip them all apart (.mov's, .wmv's. .vob's...literally and rebuild from scratch) sound forge allows you make sure all your clips have the same volume level through an intense feature called normalize. without making the sound equal you'll have clips blarring and some hardly anything.

sometimes clips like "the brown bunny" (rated R) here in canada i had to manipulate and black out the nude scenes so that I can at least still play them on our public TV's. (Sony Vegas 6 with DVD Architect)

Some clips also has the "F" word in it that's where sound forge comes in. Because by zooming in on the sound wave form. you can mute that second of swearing and still maintain a publically viewable movie clip.

So much I have learned, if you have any questions ask.

Thanks again guys

Last edited by QPhone; 6 Sep 2005 at 01:04 PM
QPhone is offline   Reply With Quote
Old 9 Sep 2005, 08:19 AM   #12
Lord of Digital Video
Lord of Digital Video
 
tigerman8u's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,123
Default

"it wont let me download 1.0.3 or even join to login."

click the download tab on the left
d/l the zip file at the bottom.
I tried it and it works
tigerman8u is offline   Reply With Quote
Old 9 Sep 2005, 09:54 AM   #13
Junior Member
Junior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Canada
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by tigerman8u
"it wont let me download 1.0.3 or even join to login."

click the download tab on the left
d/l the zip file at the bottom.
I tried it and it works
I know... I tried also. Still don't know why it won't let me download anything. It says you can't join because they have too many member already.
QPhone is offline   Reply With Quote
Old 9 Sep 2005, 10:06 AM   #14
Super Moderator
 
anonymez's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5,525
Default

get it at http://www.free-codecs.com
anonymez is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT +10. The time now is 08:44 AM.

Kirsch designed by Andrew & Austin


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1999 - 2018 Digital Digest

Visit DivXLand   Visit dvdloc8.com