Digital Video Forums  

Go Back   Digital Video Forums > Software Forums > DVD Rebuilder

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 11 Sep 2006, 12:33 AM   #1
Digital Video Expert
Digital Video Expert
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 626
Default Dvd Rebuilder ? I'm Clueless.

howdy.i was thinking about trying the freeware version of rebuilder.but i don't know where to start.have read some guides but i'm still clueless.first does the installer include all i need as in plug ins ?.and do i need filters ?aint got a clue thanks in advance.
discman is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 01:14 AM   #2
Im Off To See The Wizard
 
mill's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: cornfields
Posts: 1,105
Default

Yes it includes everthing you need for installation follow this and you cant go wrong
http://forum.digital-digest.com/show...209#post298209
I used it on kingkong worked great seen a big difference in the quality of picture, dont know if shrink would have produced the same results or not with preform deep analysis tict i beleive theres a thread on that some were Disman
__________________
Keep Plugin away

Last edited by mill; 11 Sep 2006 at 02:12 AM
mill is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 04:22 AM   #3
Digital Video Expert
Digital Video Expert
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 626
Default

thanks mill
discman is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 05:02 AM   #4
Super Moderator
 
UncasMS's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 9,047
Default

seems like you havent found our rebuilder forum yet
UncasMS is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 05:08 AM   #5
Digital Video Expert
Digital Video Expert
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 626
Default

iv'e read some guides still seems a bit complex
discman is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 07:43 AM   #6
Not a god of digital video
 
blutach's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: is everything!
Posts: 24,627
Default

You need no filters. I'd start with HC Enc in best mode, as it is an excellent and free encoder.

Give it a try - no-one is gunna hold your hand step by step! Remember, you can't break anything.

And if you got a technical problem, jdobbs comes in quite regularly to help out.

Regards
__________________
Les

Essential progs - [PgcEdit] [VobBlanker] [MenuShrink] [IfoEdit] [Muxman] [DVD Remake Pro] [DVD Rebuilder] [BeSweet] [Media Player Classic] [DVDSubEdit] [ImgBurn]

Media and Burning - [Golden Rules of Burning] [Media quality] [Fix your DMA] [Update your Firmware] [What's my Media ID Code?] [How to test your disc]
[What's bitsetting?] [Burn dual layer disks safely] [Why not to burn with Ner0] [Interpret Ner0's burn errors] [Got bad playback?] [Burner/Media compatibility]

Cool Techniques - [2COOL's guides] [Clean your DVD] [Join a flipper] [Split into 2 DVDs] [Save heaps of Mb] [How to mock strip] [Cool Insert Clips]

Real useful info - [FAQ INDEX] [Compression explained] [Logical Remapping of Enabled Streams] [DVD-Replica] [Fantastic info on DVDs]


You should only use genuine Verbatim or Taiyo Yuden media. Many thanks to www.pcx.com.au for their supply and great service.

Explore the sites and the programs - there's a gold mine of information in them

Don't forget to play the Digital Digest Quiz!!! (Click here)

blutach is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 07:54 AM   #7
nwg
Left *****
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 5,196
Default

I have never used filters and don't intend to. As long as the installer works ok. It is easy to use. When it was a beta at the start. It took me 2 days just to get it working as all the components had to be installed separately.

I just rip the DVD to the hard disk.
Load it into DVD-RB
Set a temporary and work folder.
Choose which encoder and what quality/passes I want.
Set full DVD, movie only etc
Choose what audio and subs to keep
If doing full DVD, I set extras to 50% quality
Make sure it is on one click and start

I used to use CCR but now use Procoder most of the time.

HCEnc is my favourite free encoder.

Only Full DVD is allowed in the free DVD-RB. Use Shrink prior to DVD-RB at no compression in reauthor to do a movie only backup.
nwg is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 07:55 AM   #8
Im Off To See The Wizard
 
mill's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: cornfields
Posts: 1,105
Default

Quote:
Originally Posted by discman View Post
iv'e read some guides still seems a bit complex
Disman I left everything as it was i didnt change any settings all i did was create a working folder and a output folder no problems the program did the rest your see the difference between encodeing and transcodeing, i think i have that right.
mill is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 08:03 AM   #9
Not a god of digital video
 
blutach's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: is everything!
Posts: 24,627
Default

And I predict that once you get used to it, you'll part with $30 for the pro version, which is simply amazing. The new beta viewer and % adjustment (by VCID!) is great.

Regards
blutach is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 08:27 AM   #10
nwg
Left *****
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 5,196
Default

Quote:
Originally Posted by blutach View Post
The new beta viewer and % adjustment (by VCID!) is great.

I haven't got round to using that. I like selecting my encoder and press backup.
nwg is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 08:31 AM   #11
Lord of Digital Video
Lord of Digital Video
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,500
Question

Hi folks,

Blutach ... I tried DVD-RB free version ... just for 2 seconds then I uninstalled it ...

Q: If I am able to back up my dvd's using DVDD and DVDS ... what in the world I need DVD-RB? Am I missing something?

I read Cynthia's Guide on DVD-RB (as usual nothing less than FANTASTIC) ... but it left me more confused. OK, so I back-up my dvd with DVDD or DVDFab and then use DVDS ... then use DVD-RB to convert it again and then use Folde2ISO ... seems like just going around and around ...

Like I said I can't understand the Purpose or Usefulness of DVD-RB when I have the other tools!?!?!

Thanks!
G!
gonwk is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 08:40 AM   #12
Not a god of digital video
 
blutach's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: is everything!
Posts: 24,627
Default

@gonwk

Yes - you are missing the higher quality of a true encoder vs a transcoder.

Your other tools simply do not come anywhere near the quality of DVD Rebuilder.

Regards
blutach is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 08:44 AM   #13
Super Moderator
 
UncasMS's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 9,047
Default

for complex data reduction the quality of an encoder (which rebuilder is able to use) simply wins hands down

if you dont see differences with your conversions that's fine or if you dont want to have a conversion tool running for more than 30 min: fine

but many of us wouldnt want to do their conversions without powerful encoder like procoder2 (my favourite) or cce or hcenc or aqm ....

there are a few "comparisions" i have have posted throughout the rebuilder forum - take a look at them if you like
UncasMS is offline   Reply With Quote
Old 11 Sep 2006, 08:44 AM   #14
nwg
Left *****
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 5,196
Default

If you have backups you like with Shrink then stick with it. DVD-RB with a Encoder will be better quality when using high compression (or reduction as it is called in DVD-RB). Anything done at 70% compression and up in Shrink can easily equal DVD-RB at the same percentage (especially when using Deep Analysis and AEC). DVD-RB will show it's usefulness at 50% and also if you have a really big TV.

I use DVD-RB when compression is Shrink tells me it is 60% and below. I use Procoder as I feel it is the best for quality and can handle low bitrates better than other encoders. I have a 80" screen which will show up artefacts very quickly.

Last edited by nwg; 11 Sep 2006 at 08:48 AM
nwg is offline   Reply With Quote
Old 12 Sep 2006, 09:11 AM   #15
Digital Video Expert
Digital Video Expert
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 626
Default

ok i have installed rebuilder.but for some reason i don't have the hc encoder installed.it was supposed to be part of the install package.and should the pathes in my screen shot not be filled.like it says in the guide.
Attached Thumbnails
Dvd Rebuilder ? I'm Clueless.-untitled.png  
discman is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clueless anonymez Off Topic 6 11 Mar 2006 02:13 PM
Clueless with Clueless mymojo2002 Authoring and Editing 0 4 Jun 2002 09:58 AM



All times are GMT +10. The time now is 10:13 AM.

Kirsch designed by Andrew & Austin


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1999 - 2018 Digital Digest

Visit DivXLand   Visit dvdloc8.com