Showing results 1 to 7 of 7

Thread: Conversion/Sound Problems

  1. #1
    Junior Member
    Junior Member

    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    6

    Exclamation Conversion/Sound Problems

    Trying to convert MPEG 1/2 to DivX avi, using FlaskMPEG (0.54 or 0.6) or VirtualDub. The video converts fine (apart from being badly ripped, the files are recorded using PowerVCR 3.0 Deluxe from TV, reception good), but the sound is awful, it either is broken and/or sounds like it is underwater. Got vast numbers of codecs. Using WinXP, Videologic SonicFury Sound Card. Any suggestions?
    James

  2. #2
    Retired setarip's Avatar
    Join Date
    Dec 2001
    Posts
    24,955

    Default

    What is the sound quality of the original MPEG video?

    What format are you converting it to?

  3. #3
    Junior Member
    Junior Member

    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    6

    Default

    It is
    MPEG 1 Layer II 2 Channel 224 KBs in the original file
    converting to
    MPEG 1 Layer III 2 Channel 128 KBs
    James

  4. #4
    Retired setarip's Avatar
    Join Date
    Dec 2001
    Posts
    24,955

    Default

    Was the QUALITY of the original file's audio good or not?

  5. #5
    Junior Member
    Junior Member

    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    6

    Default

    Original quality was fine. Very good in fact.

  6. #6
    Retired setarip's Avatar
    Join Date
    Dec 2001
    Posts
    24,955

    Default

    There's is nothing inherent in either VirtualDub or Flask v.0.594 that would corrupt the sound that way. I can, therefore, only surmise that there's a problem with the MP3 codec. I'd suggest that you unistall that codec and download and install a frsh version of the Radium MP3 codec.

  7. #7
    Junior Member
    Junior Member

    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Brisbane
    Posts
    4

    Default

    Some information about VirtualDub I discovered while increasing volume in DivX movies _ If you are re-encoding MP3 and actually lower the bitrate in the process _ The resultant sound is not as good as _ slightly distorted than the original. Re-encoding at the same bitrate _ as in simply increasing the volume works fine. Maybe your problem is similar in so far as you are downgrading the bitrate. Worth a try?

    Cheers

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Rules

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •